Νέα

Tandem Cultural Capitals

19.04.2019

Ταίριαξε με τον πολιτιστικό οργανισμό της επιλογής σου από την οικογένεια των Πολιτιστικών Πρωτευουσών της Ευρώπης: Leeuwarden-Fryslan 2018, Galway 2020, Rijeka 2020, Novi Sad 2021, Kaunas 2022, Veszprem 2023. Συνεργάσου μαζί του στο πρώτο Tandem Cultural Capitals. Άδραξε την ευκαιρία, που σου δίνει η Ελευσίνα 2021, να διευρύνεις τον ορίζοντα της δουλειάς σου σε επίπεδο ιδεών και εφαρμογών μέσα από ένα νέο πρόγραμμα συνεργασίας των οργανισμών European Cultural Foundation και MitOst

Δήλωσε συμμετοχή (εδώ) έως 28 Απριλίου 2019

Το δημοφιλές ευρωπαϊκό πρόγραμμα Tandem των παραπάνω δύο οργανισμών έχει δημιουργήσει παράδοση στις πειραματικές πολιτιστικές συνεργασίες πολιτών και οργανισμών από τη μία άκρη της Ευρώπης στην άλλη με έμφαση στις δημιουργικές λύσεις που προωθούν την κοινωνική καινοτομία. Το Tandem ενώνει δύο οργανισμούς που «κουμπώνουν» στη φιλοσοφία και το όραμα τους και ανταλλάσσουν μεθόδους και εργαλεία από την διαφορετικότητα που χαρακτηρίζει το περιβάλλον του καθενός. Το Tandem Cultural Capitals σχεδιάζεται για πρώτη φορά για πολίτες και πολιτιστικούς οργανισμούς από πρώην, τρέχουσες και επικείμενες ΠΠΕ. Διατηρεί την αρχή του ταιριάσματος και των δημιουργικών ανταλλαγών που αντλούν και ενισχύουν την πολιτισμική πολυμορφία της Ευρώπης και προσφέρει ένα νέο πρόγραμμα συνεργασίας μέσα σε ένα περιβάλλον πλούσιο σε ερεθίσματα, προγράμματα, δράσεις και συνέργειες, που η οικογένεια των ΠΠΕ μπορεί να προσφέρει.

1η στάση: Ριέκα, ΠΠΕ 2020, Tandem Partner Forum 10-14 Ιουνίου 2019. 

Η πρώτη συνάντηση ανάμεσα στους 30 συμμετέχοντες διεξάγεται ώστε να γνωρίσεις τους συναδέλφους σου από αντίστοιχους οργανισμούς μέσα στο πλαίσιο των προτεινόμενων ΠΠΕ. Στόχος της συνάντησης είναι να διαλέξεις το «ταίρι» σου και να συνεργαστείς μαζί του για ένα πιλοτικό project, το οποίο θα ενδυναμώσει επαγγελματικά τον οργανισμό σου και εσένα. Στο τετραήμερο αυτό πραγματοποιούνται εργαστήρια για τις διεθνείς συνεργασίες, αναλύονται ερωτήματα που ανακύπτουν για τις ΠΠΕ συγκεκριμένα και προγραμματίζονται επισκέψεις στην πόλη στο πλαίσιο του καλλιτεχνικού της προγράμματος Rijeka 2020.

2η στάση: Tandem πρόγραμμα φιλοξενίας (Ιούνιος-Νοέμβριος 2019). 

Μέσα σε αυτούς τους μήνες καλείσαι να ταξιδέψεις στην πόλη που ζει και εργάζεται το “ταίρι” σου με σκοπό να γνωρίσεις από κοντά την καθημερινότητα της δημιουργικής του διαδικασίας και επιπλέον να αναπτύξετε από κοινού την ιδέα της πιλοτικής σας πρότασης. Μέσα στο ίδιο διάστημα καλείσαι να φιλοξενήσεις το «ταίρι» σου στη δική σου πόλη με σκοπό, από την αντίστροφη πλευρά, να τον μυήσεις εσύ στα μυστικά της δουλειάς και του οργανισμού σου. 

3η στάση: Leeuwarden-Fryslan, Tandem Συνάντηση (19-22 Νοεμβρίου 2019). 

Στην  τελική συνάντηση όλων των συμμετεχόντων παρουσιάζετε ανά ζευγάρι τη διαδικασία ανταλλαγής και τα συμπεράσματά σας. Συζητάτε το μέλλον της πιλοτικής σας συνεργασίας με σκοπό να αναπτύξετε (καταθέσετε) μια δυναμική πρόταση, η οποία στο πλαίσιο των ΠΠΕ και της δικής σου συγκεκριμένα μπορεί να ευδοκιμήσει και να γίνει πράξη.

Ποιοι συμμετέχουν;

  • Έμπειροι δημιουργικοί επαγγελματίες και πολιτιστικοί διαχειριστές. Προφίλ υποψηφίων οργανισμών: μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί καθώς και κοινωνικές επιχειρήσεις με πολιτιστική δραστηριότητα.
  • Τόσο ο υποψήφιος όσο και ο οργανισμός που εκπροσωπεί χρειάζεται να έχει ως έδρα την Ελευσίνα ή/και τους όμορους Δήμους.
  • Καλή γνώση της Αγγλικής γλώσσας, στοιχειώδη διεθνή εμπειρία.
  • Καλλιτέχνες, ανεξάρτητοι επαγγελματίες, φοιτητές ή μεμονωμένοι επαγγελματίες που δεν συνδέονται με κάποια μορφή εταιρείας δεν πληρούν τις προϋποθέσεις.
  • Δεκτοί θα γίνουν τρεις οργανισμοί κατόπιν αξιολόγησης της εκδήλωσης ενδιαφέροντος από τον επικεφαλής οργανισμό του προγράμματος, European Cultural Foundation.

Το Tandem Cultural Capitals εντάσσεται στο πρόγραμμα Πολιτισμός 2030. Το πρόγραμμα αυτό αναπτύσσεται με στόχο την κατάρτιση των επαγγελματιών του πολιτιστικού χώρου από τη μία πλευρά και τη δικτύωση πολιτιστικών οργανισμών της περιφέρειας και επαγγελματιών από την άλλη. Με τον τρόπο αυτό ανάγει την πόλη της Ελευσίνας σε σημείο διασύνδεσης και απόκτησης τεχνογνωσίας στη σύγχρονη πολιτιστική σκηνή.

Η συμμετοχή των επιλεχθέντων υποψηφίων στο πρόγραμμα τελεί υπό την αίρεση της υπογραφής οριστικής σύμβασης ανάμεσα στην Ελευσίνα 2021 και τον κεντρικό φορέα υλοποίησης του προγράμματος. Σε περίπτωση ματαίωσής της, ουδεμία ευθύνη φέρει η Ελευσίνα 2021 έναντι των επιλεχθέντων υποψηφίων.