NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS

Συμμετοχικό Εφήμερο Μνημείο

Με αθρόα συμμετοχή ολοκληρώθηκε το έργο Συμμετοχικό Εφήμερο Μνημείο, ένα έργο αφιερωμένο στην 3η επέτειο της ανακήρυξης της Ελευσίνας σε Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2021.

Η κατασκευή του Κρόνου διήρκησε μία εβδομάδα, μέσα από συμμετοχικά εργαστήρια με Συλλόγους, σχολεία, αθλητικά σωματεία και κατοίκους της Ελευσίνας, κορυφώθηκε την Κυριακή 10 Νοεμβρίου σε μια ολοήμερη γιορτή στην κεντρική πλατεία Ηρώων και έκλεισε δύο μέρες μετά με τη συμμετοχική απεγκατάσταση του μνημείου από μαθητές της περιοχής. Η κατασκευή του νεογοτθικού πύργου του βιομηχανικού συγκροτήματος “Κρόνος” έγινε με απλά υλικά, χαρτόνι δηλαδή και ταινία, ώστε να μπορούν να δουλέψουν με αυτά άνθρωποι όλων των ηλικιών με ευκολία και άνεση. Ο χάρτινος Κρόνος έφτασε τα 1.000 χαρτόκουτα, 500 από τα οποία αποκλειστικά κατασκευασμένα από τους ίδιους τους κατοίκους, και 12 μέτρα ύψος. Το έργο παρέμεινε από την Κυριακή μέχρι την Τρίτη στην κεντρική πλατεία της πόλης, έπειτα από επιθυμία όλων και δημιούργησε μια ατμόσφαιρα χαράς και ένα αίσθημα ανάτασης και υπερηφάνειας σε όλους και όλες που συνεργάστηκαν για την κατασκευή του.

Η επιλογή του συγκεκριμένου έργου έφερε το θέμα της διάσωσης του πραγματικού Κρόνου ξανά στο προσκήνιο. Η πόλη, με τον τρόπο αυτό, δήλωσε παρούσα στην διεκδίκηση του Κρόνου, θεωρώντας πως το εγκαταλελειμμένο βιομηχανικό συγκρότημα μπορεί να αποτελέσει έναν νέο πυρήνα ανάπτυξης της Ελευσίνας αλλά και της ευρύτερης περιοχής με νέες χρήσεις για τους ίδιους τους κατοίκους και να αναδειχθεί -όπως του αξίζει- σε μνημείο πολιτιστικής και βιομηχανικής κληρονομιάς.
Το έργο ήταν μία συμβολική κίνηση για το πόσο ψηλά μπορεί να φτάσει η πόλη όταν δουλεύουμε όλοι μαζί, και επίσης για το πόσο ψηλά εξυψώνει την ίδια την πόλη ο θεσμός και το όραμα της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης.
Ο Γάλλος καλλιτέχνης, Olivier Grossetete που ειδικεύεται σε συμμετοχικά έργα αποκλειστικά στον δημόσιο χώρο και εμπνέεται κάθε φορά από την ίδια την πόλη, βρέθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα έπειτα από πρόσκληση της Ελευσίνας 2021.

Το “Συμμετοχικό Εφήμερο Μνημείο” ήταν ένα έργο χαρακτηριστικό της γενικότερης κατεύθυνσης και φιλοσοφίας της Ελευσίνας 2021. Η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης εστιάζει σε έργα που δημιουργούν νέες μοναδικές εμπειρίες στους συμμετέχοντες, και φέρνουν τους Ελευσίνιους πολίτες σε πρώτο πλάνο ως κεντρικούς συντελεστές των δράσεων. Την ίδια στιγμή επιχειρεί να εμπνεύσει νέες στάσεις για τα ζητήματα ανάπλασης του αστικού τοπίου και καλεί, με τον τρόπο αυτό, τους κατοίκους να αναπτύξουν μια νέα σχέση με τον δημόσιο χώρο της πόλης τους μεταμορφώνοντας, έτσι, την εικόνα αλλά και την καθημερινότητα της Ελευσίνας. Πάνω σε αυτή την κατεύθυνση η Ελευσίνα 2021 δημιουργεί μία συνέχεια ανάμεσα στις τρεις επετείους μέσα από έργα που λαμβάνουν δράση αποκλειστικά στον δημόσιο χώρο της Ελευσίνας, βαδίζοντας έτσι προς την τελετή έναρξης του 2021, της χρονιάς δηλαδή που η πόλη φιλοξενεί τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσα της Ευρώπης.

Ευχαριστίες

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε το Ε.Ε.Ε.Ε.Κ Ελευσίνας, το Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο Ελευσίνας,το 2ο Δημοτικό Σχολείο Ελευσίνας, το 1ο Γυμνάσιο Ελευσίνας, το 2ο Γυμνάσιο Ελευσίνας, το 3ο Γυμνάσιο Ελευσίνας, το 4ο Γυμνάσιο Ελευσίνας, το 1ο ΕΠΑΛ Ελευσίνας, το 2ο ΕΠΑΛ Ελευσίνας, το ΓΕΛ Μαγούλας, το ΚΕΑ ΑΜΕΑ Χαϊδαρίου, το Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ατόμων με Νοητική Υστέρηση «Ευρυνόμη», τον Σύλλογο ΑμΕΑ Δυτ. Αττικής, τον Πανηπειρωτικό Σύνδεσμο Ελευσίνας, τον Σύλλογο Μικρασιατών Ελευσίνας, τον Σύλλογο Γυναικών Μαγούλας, τον Αθλητικό Γυμναστικό Σύλλογο TAEKWODO Ελευσίνας, τον Πανελευσινιακό ΑΟ Καλαθοσφαίρισης, τον Πανελευσινιακό ΑΠΟ-Στίβος, τον Όμιλο Καλαθοσφαίρισης Ελευσίνας ΟΚΕ BC, το Eλληνικό Σωματείο Δυναμικού Τριάθλου, τα μέλη των εφηβικών και νεανικών εργαστηρίων Youth Labs και Teen Labs Ελευσίνα 2021, και τον Συλλόγου Εθελοντών Θριασίου Πεδίο που αγκάλιασε το έργο από την πρώτη στιγμή και ήταν εκεί σε κάθε στάδιο της προετοιμασίας του.

PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME

Μυστήριο 20 Performing Arts Initiator – Αφηγηματική Αρχαιολογία_ Παρουσιάσεις

Η πρωτοποριακή περφόρμανς επιστρέφει στις 22, 23, 28 & 31 Μαρτίου στον αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας αναζητώντας το μυστικό του Αφήγημα, ενώ για πρώτη φορά στις 29 και 30 Μαρτίου, θα πραγματοποιηθεί στο Παλαιό Ελαιουργείο Ελευσίνας, συνέδριο με τίτλο “Αρχαιολογία και Αφηγηματικότητα” | Επιτέλεση Αρχαιολογικών χώρων και ανασκαφή ανθρώπινων εμπειριών.

Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ

Από τις 10 έως τις 31 Μαρτίου, η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης παρουσιάζει στο Παλαιό Δημαρχείο το Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ, μία έκθεση αφιερωμένη στον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος» μέσα από τη ματιά του Θανάση Λεβέντη, ιδρυτικού του μέλους και μιας ξεχωριστής και πολύπλευρης προσωπικότητας άρρηκτα συνδεδεμένης με την πόλη.

Μυστήριο 195 Ο Στρατός του Γκούμα του Διονύση Χριστοφιλογιάννη

Στο πλαίσιο του διήμερου συνεδρίου «Αρχαιολογία και Αφηγηματικότητα. Επιτέλεση αρχαιολογικών χώρων και ανασκαφή ανθρώπινων εμπειριών» (29 & 30 Μαρτίου), η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης παρουσιάζει, την Παρασκευή 29 Μαρτίου στις 18.00, το Μυστήριο 195 Ο Στρατός του Γκούμα, ένα γλυπτικό έργο του εικαστικού Διονύση Χριστοφιλογιάννη.

Μυστήριο 176 Μέρες Κινηματογράφου

Από την 1η Μαρτίου έως τις 14 Απριλίου, η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης παρουσιάζει στο Σινέ Ελευσίς το Μυστήριο 176 Μέρες Κινηματογράφου, τρία θεματικά τριήμερα προβολών ντοκιμαντέρ που σχετίζονται με το καλλιτεχνικό της πρόγραμμα, την πόλη, αλλά και σύγχρονους προβληματισμούς γύρω από καίρια και διαχρονικά ζητήματα. Πάντα με μια κρυφή φιλοδοξία να μετατραπεί η Ελευσίνα σε τοπόσημο μιας ξεχωριστής κινηματογραφικής εμπειρίας.

THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY
JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US
What's on