Νέα

Photo: Pinelopi Gerasimou

Μυστήριο 2 | Λόγια του ρολογιού V2: Ανωνύμου του Έλληνος, Ελληνική Νομαρχία

21.05.2021

Η σημαντικότερη πραγματεία πολιτικής σκέψης του ελληνικού προεπαναστατικού διαφωτισμού, η Ελληνική Νομαρχία ήτοι Λόγος περί Ελευθερίας, Ανωνύμου του Έλληνος, ένα κείμενο που ανήγγειλε την Ελληνική Επανάσταση θα ακουστεί ζωντανά σε ερμηνεία του σπουδαίου ηθοποιού Γιάννη Βογιατζή, κάτω από το Ρολόι στον επιβλητικό Αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας. 

Το κοινό μπορεί να παρακολουθήσει την περφόρμανς από τον πεζόδρομο της οδού Νικολαΐδου, κάνοντας τη βόλτα του, τηρώντας πάντα τις απαραίτητες αποστάσεις και φορώντας μάσκες. Παράλληλα, θα προβληθεί ζωντανά μέσα από το επίσημο κανάλι της Ελευσίνας 2023 Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης στο YouTube και στο Facebook. Σας περιμένουμε στις 19.10 ακριβώς!

Η Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2023 επιχρωματίζει το Ρολόι, το μνημειώδες τοπόσημο της πόλης που δεσπόζει στον λόφο του Αρχαιολογικού Χώρου, με μια σειρά πρωτότυπων ηχητικών περφόρμανς που αποτελούνται από ερμηνείες κειμένων-ορόσημων της ελληνικής λογοτεχνίας από διακεκριμένους καλλιτέχνες, σηματοδοτώντας το Μυστήριο 2

Η δράση «Λόγια του Ρολογιού» φιλοξενεί, στην δεύτερή της έκδοση, την Κυριακή 23 Μαΐου 2021, την ώρα του δειλινού, στις 19:10, αμέσως μετά τους χτύπους της καμπάνας, τον σπουδαίο ηθοποιό Γιάννη Βογιατζή. «Ως άλλος φλεγόμενος προφήτης στην κορυφή του λόφου», όπως χαρακτηριστικά σημειώνει ο σκηνοθέτης Βίκτωρ Αρδίττης, ο Γιάννης Βογιατζής θα ερμηνεύσει αποσπάσματα από το εθνεγερτικό κείμενο της Ελληνικής Νομαρχίας του Ανωνύμου του Έλληνος, ένα από τα κείμενα που ανήγγειλαν την Ελληνική Επανάσταση. Συνοδεύει με τη γκάιντά του ο Βαϊτσης Χαρακοπίδης, ιδρυτικό μέλος των ΘΡΑΞ ΠANKC

Η περφόρμανς θα είναι ορατή από τον πεζόδρομο της οδού Νικολαΐδου, ενώ παράλληλα θα προβληθεί σε ζωντανή μετάδοση μέσα από το επίσημο κανάλι της Ελευσίνας 2023 ΠΠΕ στο YouTube & Facebook

Λίγα λόγια για το κείμενο:

Αφιερωμένη στον Ρήγα Βελεστινλή, η Ελληνική Νομαρχία, Λόγος Περί Ελευθερίας είναι η σημαντικότερη πραγματεία πολιτικής σκέψης του ελληνικού προεπαναστατικού διαφωτισμού και την εξέδωσε ο ίδιος αταυτοποίητος Ανώνυμος Έλλην στην Ιταλία το 1806 σε περιορισμένο αριθμό αντιτύπων. Κείμενο ριζοσπαστικό, έργο εθνικής αφύπνισης και κοινωνικής κριτικής κατά των τότε κοινωνικών δομών και συνθηκών, στο οποίο ορισμένοι ερευνητές βλέπουν το εγχειρίδιο της Φιλικής Εταιρείας. Το κείμενο πραγματεύεται «την ελευθερία, την ομοιότητα και την ομόνοια» των ανθρώπων, εμπνεόμενο από τις ιδέες της Γαλλικής Επανάστασης και καλώντας τους Έλληνες σε εξέγερση. Για την περφόρμανς της Ελευσίνας, ο Βίκτωρ Αρδίττης επέλεξε εκτενή αποσπάσματα από το Πρώτο Βιβλίο του έργου.

ΜΥΣΤΗΡΙΑ ΣΕ ΚΟΙΝΗ ΘΕΑ | Μυστήριο 2 | «Λόγια του ρολογιού» 

Σε μια χρονική περίοδο που ο χώρος του πολιτισμού, συνακολούθως και των πολιτιστικών εκδηλώσεων, βάλλεται λόγω των περιορισμών της πανδημίας, δράσεις όπως «Τα Λόγια του Ρολογιού», που ξεκίνησαν ήδη από τον Οκτώβριο του 2020 με την Καρυοφυλλιά Καραμπέτη να ζωντανεύει την Περσεφόνη του Γιάννη Ρίτσου, σε σκηνοθεσία Μιχαήλ Μαρμαρινού, αναζωογονούν την πολιτιστική δημιουργία. Με δύο παρουσιάσεις να προγραμματίζονται για το 2021, η δράση αποκτά πλέον χαρακτήρα σταθερής περιοδικότητας με απώτερο στόχο να καταστεί πάγια γιορτή της πόλης. Η ενεργοποίηση του τοπόσημου του Ρολογιού, συμβολικά και κυριολεκτικά, τοποθετεί τη δράση στην καρδιά της Ελευσίνας, ενώ ο πεζόδρομος παράπλευρα του αρχαιολογικού χώρου λειτουργεί ως χώρος δημόσιας συνεύρεσης των κατοίκων και επισκεπτών, των θεατών της δράσης, αποκαθιστώντας την εγγύτητα σε ασφαλείς συνθήκες. 

Δείτε την εκθαμβωτική Καρυοφυλλιά Καραμπέτη στην 1η έκδοση εδώ

Συντελεστές:

Ο ηθοποιός Γιάννης Βογιατζής
Ο μουσικός Βαΐτσης Χαρακοπίδης 
Ο σκηνοθέτης Βίκτωρ Αρδίττης

Ηχοληψία: Κώστας Μπώκος – Studio 19
Τηλεσκηνοθεσία: Λεωνίδας Κωνστανταράκος – Alaska Films
Ηχητικός Εξοπλισμός: Μάριος Καρυώτης
Εταιρεία Παραγωγής: TooFarEast 

Πληροφορίες Παράστασης:
Ημερομηνία και ώρα: Κυριακή 23 Μαΐου 2021, 19:10
Τόπος διεξαγωγής: Ρολόι, Αρχαιολογικός Χώρος Ελευσίνας
Live Streaming: YouTube & Facebook

Σύντομα Βιογραφικά Σημειώματα:

Γιάννης Βογιατζής

Ο πασίγνωστος ηθοποιός Γιάννης Βογιατζής γεννήθηκε στο Αιτωλικό το 1927. Σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Βασιλικού Θεάτρου και για ένα διάστημα στην Ανωτάτη Βιομηχανική. Πρωτοεμφανίστηκε στο θέατρο το 1955, αμέσως μετά την αποφοίτησή του από τη Σχολή, στο έργο του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, Ο έμπορος της Βενετίας στο θέατρο Διονύσια. Μέχρι σήμερα έχει κάνει πάνω από 70 ταινίες, κυρίως κωμωδίες, κομεντί και φαρσοκωμωδίες. Στον κινηματογράφο έκανε την πρώτη του εμφάνιση το 1957 στην ταινία Λατέρνα Φτώχεια και Γαρύφαλλο. Συνεργάστηκε με πολλούς θιάσους αρκετές φορές και ως θιασάρχης. Η πλούσια κωμική φλέβα του, τον καθιέρωσε στο πλατύ κοινό του ραδιοφώνου (Το Ημερολόγιο ενός Θυρωρού), του κινηματογράφου και της τηλεόρασης (Η Γειτονιά μας, Ο Ονειροπαρμένος κ.ά). Εδώ και 22 χρόνια συνεργάζεται με το Εθνικό Θέατρο, σε εκλεκτές συναντήσεις με σημαντικούς σκηνοθέτες όπως ο Γιάννης Χουβαρδάς, ο Δημήτρης Μαυρίκιος, ο Μιχαήλ Μαρμαρινός κ.ά.

Βαΐτσης Χαρακοπίδης

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ορεστιάδα. Από τα παιδικά χρόνια έρχεται σε επαφή με την τοπική παραδοσιακή μουσική, με έντονη την επιρροή του παππού του Βαΐτση Χαρακοπίδη, παραδοσιακό οργανοπαίκτη στη Γκάιντα. Το 2004 μετακομίζει στη Ξάνθη, αφού ξεκίνησε τις σπουδές του στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης στο τμήμα Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης της Πολυτεχνικής Σχολής. Αποφοίτησε το 2012, ενώ από το 2013 μέχρι και το 2018 εργάστηκε ως Μηχανολόγος Μηχανικός σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις στη Θράκη (Δράκος Α.Ε. και Thrace Plastics). Ήδη από το 2006 ασχολείται παράλληλα με τη μουσική συμμετέχοντας σε τοπικά σχήματα της περιοχής, αλλά και σε μουσικοχορευτικά πρότζεκτ με εκδηλώσεις σε Ελλάδα, Βουλγαρία, Τουρκία μέχρι και Κίνα, ενώ ταυτόχρονα μελετάει περισσότερα μουσικά όργανα και μουσικά ήδη.

Εκεί γνωρίζει τον Βαγγέλη Κοντόπουλο δεξιοτέχνη στο κοντραμπάσο, αλλά και στα ηλεκτρικά μπάσα όπου τον καθοδηγεί και τον επηρεάζει μουσικά. Παράλληλα ασχολείται με την ενορχήστρωση και την σύνθεση μουσικής, ενώ πειραματίζεται στην παραδοσιακή μουσική, ενσωματώνοντας στοιχεία από διαφορετικά μουσικά είδη, αλλά και πρωτότυπες ιδέες. Το 2010 θα συμμετέχει στο θεατρικό έργο “Μονάχα οι μάνες κάτι υποψιάστηκαν” με μουσικούς σχολιασμούς στο κοντραμπάσο. Το 2011 κι επίσημα πλέον ιδρύει μαζί με το Γιώργο Σταυρίδη στη Λύρα- Νταούλι το μουσικό σχήμα ΘΡΑΞ ΠΑΝΚC με το Βαΐτση στη Γκάιντα-Καβάλ, αφού ήδη παίζαν μαζί από το 2006. Εμφανίζονται σε διάφορα φεστιβάλ στην Ελλάδα, όπως τα Μεσογειοτόπια στη Μυτιλήνη, τις Γιορτές της Γης στην Κοζάνη και κινηματικά και οικολογικά φεστιβάλ σε Θεσσαλονίκη κι Αθήνα. Το 2015 και με την είσοδο του κιθαρίστα Πάνου Γκίνη στο σχήμα, εξελίσσεται κι άλλο ο ήχος του σχήματος. Εμφανίζονται στις περισσότερες εγχώριες μουσικές της χώρας όπως Six Dogs, Κύτταρο, Gagarin, Fuzz, We, Principal, Fix Factory και σε φεστιβάλ όπως το Balkan Festival, Street Mode, Ziria, Long Beach, Los Almiros, Chania Rock, Fengaros, Cretan Gunners, Cosmopolis, Γιορτές της Γης σε εκδηλώσεις του Stavros Niarchos Foundation, Stegi Onassi, ενώ εμφανίζονται και σε συναυλίες Κύπρο, Αγγλία και Γερμανία. Με τη κυκλοφορία του πρώτου full length album τους το 2019 εμφανίζονται σε 8 sold out συναυλίες σε όλη την Ελλάδα.

Από το 2018 ασχολείται πλέον εξ ολοκλήρου με τη μουσική, όπου και μετακομίζει για λίγους μήνες Θεσσαλονίκη και τελικά εγκαθίσταται στην Αθήνα. Εκεί θα μελετήσει περαιτέρω τη μουσική παραγωγή, σύνθεση και το sound design. Παράλληλα από το 2018 και με την ενασχόληση του με την ηλεκτρονική μουσική δημιουργεί κάποια πρότζεκτ εναλλακτικής πειραματικής μουσικής, τους Patenta Device με το Κωνσταντίνο Κόκκινο και Xaboyza με το Δημήτρη Πάππα, όπου εμπλέκεται στη σύνθεση, την ενορχήστρωση, ενώ αναλαμβάνει τη μίξη και την παραγωγή, όπου και κυκλοφορούν διάφορα singles. Ταυτόχρονα ιδρύει το μουσικό σχήμα Μπαρούτι με τον Δημήτρη Πάππα και τη Seray Yalcin, αναλαμβάνοντας το μπάσο αυτή τη φορά, σε μία fusion παραδοσιακή αισθητική, εμφανιζόμενοι σε μικρές μουσικές σκηνές της Αθήνας, αλλά και πανελλαδικά. To 2020 συναντά την Αλεξάνδρα Πούλου όπου και κυκλοφορούν το πρώτο τους single. Στις αρχές του 2021 ξεκινάν και οι πρώτες ηχογραφήσεις για τη μουσική επένδυση με τους ΘΡΑΞ ΠΑΝΚC του έργου Βάκχες με σκηνοθέτη την Νικαίτη Κοντούρη, ενώ συνεχίζει παράλληλες κυκλοφορίες μουσικής μέσα από δικά του solo project.

Βίκτωρ Αρδίττης

Ο σκηνοθέτης και θεατρολόγος Βίκτωρ Αρδίττης γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Οικονομικά στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και Θεατρολογία στο Πανεπιστήμιο Παρισιού III – Νέα Σορβόνη. Φοίτησε στη σχολή του «Λαϊκού Πειραματικού Θεάτρου». Μαθήτευσε πλάι στους σκηνοθέτες Antoine Vitez και Γιώργο Σεβαστίκογλου, καθώς και στον θίασο Schaubühne του Δυτικού Βερολίνου. Συνεργάστηκε με τη ραδιοφωνία ως σκηνοθέτης και παραγωγός εκπομπών λόγου. Συμμετείχε στη δημιουργία πολλών θεσμών, κέντρων τεχνών και θιάσων: «Θεατρικό Αναλόγιο» στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας (1987), «Θέατρο Πάτρας» (1988), Πολυδύναμο Κέντρο Τεχνών «Φούρνος» (Αθήνα, 1992), «Θέατρο του Λόγου» (Αθήνα, 1997).

Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος (2001-2004). Μέλος της της Ένωσης Θεάτρων της Ευρώπης (Union des Théâtres de l’Europe). Δίδαξε στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πατρών και στην Ανωτέρα Σχολή Δραματικής Τέχνης «Βεάκη». Καθηγητής Σκηνοθεσίας στο Τμήμα Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Υπεύθυνος Σπουδών της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου (2007-2013). Έχει εργαστεί και διδάξει στην Ελλάδα, την Ιταλία και τη Γαλλία. Έχει σκηνοθετήσει σε κρατικά θέατρα, φεστιβάλ, και ιδιωτικούς θιάσους κλασικά και σύγχρονα έργα, ξένων και Ελλήνων συγγραφέων. Ασχολήθηκε ιδιαίτερα με την όπερα και το μουσικό θέατρο.