Νέα

International Women’s Day: Aκούμε τις γυναίκες πίσω από την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ελευσίνας

08.03.2021

Το να είσαι θηλυκότητα μπορεί να γίνει γιορτή. Για να συμβεί, όμως, αυτό, πρέπει να μπορεί να γίνει για όλες μας. Μέχρι να συμβεί αυτό, θα είμαστε εδώ στο ELLE πολλές φωνές ενωμένες. Μαζί σαν μία φωνή, μια χώρα, μια καταγωγή, μια αγκαλιά. Σαν μια αλυσίδα από θηλυκότητες που θα κάνουν ό,τι χρειαστεί για να νικήσουμε τον σεξισμό, την πατριαρχία, την έμφυλη βία και ό,τι άλλο μας πληγώνει. Τέτοιες φωνές είναι οι γυναίκες πίσω από το Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2023. #ΤοΜελλονΕιναιΓυναικα

«Μια διοργάνωση µεγάλου βεληνεκούς, ευρωπαϊκού και διεθνούς χαρακτήρα -ίσως η σηµαντικότερη που θα φιλοξενήσει η χώρα µετά τα µνηµόνια και την πανδηµία- αποτελεί γυναικεία υπόθεση. Ο λόγος για την Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης (ΠΠΕ) για το 2023, µια διοργάνωση που απασχολεί στην πλειονότητά της γυναίκες.

Οι Γεωργία Βουδούρη, Ισαβέλλα Καρούτη, Αγγελική Λαµπίρη, Ζωή Μουτσώκου και Ζέττα Πασπαράκη είναι τα καλλιτεχνικά πνεύματα. Οι Ιουλία Κολοβού, Μαρία Παπακωνσταντίνου και Λίλιαν Σαρίδη διευθετούν τα οικονοµικά. Οι Πηνελόπη Κουλούρη, Ελένη Ρόζη και Ελένη Τζουνοπούλου είναι τα οργανωτικά μυαλά. Οι Χρύσα Μαρτίνη και Πέγκυ Τσολακάκη σχεδιάζουν και επιµελούνται τις κτιριακές εγκαταστάσεις. Οι Αριλένα Δηµητρίου, Ευγενία Καββαδία και Ελένη Τεµπονέρα κάνουν τις δράσεις µας γνωστές σε όλο τον κόσµο. Και, τέλος, η Μαρία Παναγίδου είναι η καπετάνισσά µας. Ενώ του διοικητικού συµβουλίου ηγείται πάλι γυναίκα, η Δέσποινα Γερουλάνου.

Η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ελευσίνας και οι γυναίκες της µπορούν να υπερηφανευθούν πως εργάζονται σε µια εταιρεία όπου καταπολεµούνται στην πράξη τα έµφυλα στερεότυπα. Οι γυναίκες παίζουν ισότιµο ρόλο, τόσο στις διοικητικές όσο και στις καλλιτεχνικές θέσεις. Όλο αυτό αποτελεί µια καλή πρακτική στον πολιτιστικό -και όχι µόνο- χώρο, σε µια διοργάνωση που δεν δέχεται διακρίσεις ανάµεσα στα φύλα, αλλά τα εξισώνει σε όλα τα επίπεδα.

Δεκαοκτώ επαγγελματίες γένους θηλυκού, στην Ελευσίνα, στην πόλη όπου από την αρχαιότητα η θέση της γυναίκας ήταν πάντα ιερή. Οι γυναίκες της ΠΠΕ κυνηγούν το όνειρό τους, διεκδικούν τη θέση που τους αρµόζει και σας προτρέπουν να µη σταµατήσετε να πιστεύετε σε αυτό που πραγµατικά θέλετε, ξεπερνώντας τα όποια εµπόδια σας βάλουν».

Αναδημοσίευση από το Elle.gr, ευχαριστούμε πολύ τη Φωτεινή Σίμου.