Η θεματική EUrbanisation αντιστοιχεί στην πρόκληση-ανάγκη επαναπροσδιορισμού της σχέσης μας με τον άλλο. Το πρόγραμμα «μυστήρια» μελετά τον τρόπο με τον οποίο οι ευρωπαϊκές πόλεις προβάλλουν εαυτές στις περιοχές της φαντασίας και των αισθήσεων.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα εμπνέεται από τη μεγάλη γιορτή της αρχαίας Ελευσίνας, τα Μυστήρια. Τα Μυστήρια ήταν για την αρχαία Ελευσίνα αυτό που σήμερα ονομάζουμε «φεστιβάλ». Εδώ και δεκαετίες, τα φεστιβάλ στην Ευρώπη λειτουργούν ως σημεία αναφοράς για κάθε πόλη, προβολή της πόλης στο συλλογικό φαντασιακό, προβολή του τρόπου με τον οποίο αντιλαμβάνεται, εκδηλώνει και φαντάζεται τον εαυτό της. Η εξέλιξη του ανθρώπινου πολιτισμού από την αγροτική εποχή στη μεταβιομηχανική συνθέτει την εικόνα της σημερινής Ελευσίνας. Πρόκειται για ένα τοπίο μοναδικό, ένα τοπίο έντονων αντιθέσεων, που προκαλεί το σύγχρονο άνθρωπο σε ένα διαρκή επαναπροσδιορισμό της σχέσης του με τον εαυτό του, την πόλη, το χθες, το σήμερα και το αύριο. Οι γενιές που πέρασαν έχουν αφήσει το ανεξίτηλο ίχνος τους στη σύγχρονη Ελευσίνα. Αυτή η μοναδική στρωματογραφία της πόλης είναι που καθιστά την Ελευσίνα πεδίο γόνιμου αναστοχασμού, διαρκή πρόκληση για το πνεύμα, διαχρονικό αντικείμενο μελέτης πολλών κλάδων και εκρηκτική ύλη στα χέρια των δημιουργών.

Ο Δημήτρης Πικιώνης, εξέχουσα μορφή της ελληνικής αρχιτεκτονικής και πολεοδομίας, την αποκαλούσε «εργοστάσιο σκέψης». Παράλληλα, τα Μυστήρια ήταν η γιορτή που ένωνε τον άνθρωπο με την κατεξοχήν έννοια του «Άλλου», δηλαδή με το θάνατο. Μέσα από την εμπειρία του θανάτου, οι μύστες βίωναν την απόλυτη ευτυχία και εξέρχονταν από την τελετή αναγεννημένοι.Με βάση αυτή τη μοναδική φυσιογνωμία της πόλης, αναπτύσσεται την τελευταία δεκαετία το πρόγραμμα των μεγάλων εικαστικών εγκαταστάσεων του Φεστιβάλ Αισχυλείων. Χτίζοντας επάνω σε αυτά τα θεμέλια δημιουργούμε τα «Σύγχρονα Μυστήρια» (Contemporary Mysteries), ένα φεστιβάλ τέχνης στο δημόσιο χώρο. Παράλληλα, αναπτύσσουμε το πρότζεκτ “fEUstival”, που μέσα από εκθέσεις,συναντήσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα και άλλες δράσεις εστιάζει στη λειτουργία των φεστιβάλ στην Ευρώπη: τη σχέση τους με την τοπική κοινωνία αλλά και την ευρωπαϊκή, τον τρόπο με τον οποίο οι λαοί της Ευρώπης διαλέγονται και γνωρίζονται καλύτερα, καθώς και τον τρόπο με τον οποίο η Ευρώπη προβάλλεται στο συλλογικό φαντασιακό του κόσμου μέσα από τα φεστιβάλ της.