Η θεματική EUrbanisation αντιστοιχεί στην πρόκληση-ανάγκη επαναπροσδιορισμού της σχέσης μας με τον άλλο. Το πρόγραμμα «Ευρώπη, κόρη του φοίνικα» επικεντρώνεται στον τρόπο που σχετίζεται η Ευρώπη με τους ξένους, εστιάζοντας στα ζητήματα μετανάστευσης και προσφυγιάς.

Η ενότητα αυτή εμπνέεται από τη μυθική μορφή της Ευρώπης σε συνδυασμό με την ανθρωπογεωγραφία της Ελευσίνας. Σύμφωνα με το μύθο, η Ευρώπη ήταν κόρη του Φοίνικα, βασιλιά της Φοινίκης, την οποία ερωτεύτηκε ο Δίας και έκλεψε παίρνοντας τη μορφή ταύρου. Επάνω στη ράχη του Δία-ταύρου, η Ευρώπη διήνυσε τη διαδρομή από τη Φοινίκη (σημερινή περιοχή Συρίας-Ισραήλ) μέχρι την Κρήτη. Η Ευρώπη απέκτησε με το Δία τρεις γιους: το Μίνωα, που βασίλεψε στην Κρήτη, το Ραδάμανθυ, που φημιζόταν για τη σοφία του, και το Σαρπηδόνα, που βασίλεψε στη Λυκία,σημερινή περιοχή της Μικράς Ασίας. Η γενεαλογία της μυθικής Ευρώπης συνδέει άρρηκτα την ήπειρό μας με τις εκρηκτικές περιοχές του σημερινού μουσουλμανικού κόσμου και το ζήτημα της μετανάστευσης και της προσφυγιάς. Η μυθολογία μάς οδηγεί να αντιμετωπίσουμε αυτούς τους πληθυσμούς σαν στενούς συγγενείς μας.

Η Ελευσίνα είναι μια πόλη μεταναστών και προσφύγων. Ανάμεσα στις μεγαλύτερες πληθυσμιακές ομάδες της περιοχής είναι οι Κρήτες και οι Μικρασιάτες πρόσφυγες. Οι τελευταίοι έφτασαν στην Ελλάδα το 1922, μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, προκαλώντας εκείνη την περίοδο κρίση, καθώς διπλασίασαν τον πληθυσμό της πόλης.Εγκαταστάθηκαν στο «Συνοικισμό»,μια γειτονιά της Άνω Ελευσίνας,όπου κυριαρχούν οι προσφυγικές κατοικίες. Σήμερα που το θέμα των προσφύγων και των μεταναστών έχει αναδειχθεί σε μείζον ευρωπαϊκό ζήτημα, η Ελευσίνα προσφέρει μια πολύτιμη εμπειρία αναφορικά με το πώς διαχειρίστηκε αυτή την κρίση αλλά και το ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν μετανάστες και πρόσφυγες στην ανάπτυξη της πόλης.