Η θεματική EUnvironment περιλαμβάνει 4 προγράμματα, που αντιστοιχούν σε σημαντικά πεδία της σχέσης του σύγχρονου ανθρώπου με το περιβάλλον. Το πρόγραμμα «Περσεφόνη» εστιάζει στη σχέση μας με το αστικό Πράσινο, τους κήπους και τα λουλούδια.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα βασίζεται στο μύθο της Περσεφόνης και την ανθρωπογεωγραφία της σύγχρονης Ελευσίνας. Σύμφωνα με το μύθο, ο Πλούτωνας αρπάζει την Περσεφόνη την ώρα που η κοπέλα μαζεύει λουλούδια παρέα με τις φίλες της. Καθώς η επιστροφή της στον Πάνω Κόσμο τοποθετείται χρονικά την άνοιξη, η μορφή της στον Πάνω Κόσμο τοποθετείται χρονικά την άνοιξη, η μορφή της Περσεφόνης συνδέεται στενά με το άνθισμα των λουλουδιών και την ευφορία. Η σύγχρονη Ελευσίνα είναι μια περιοχή με χαμηλή δόμηση και γειτονιές που διαφέρουν πολύ μεταξύ τους. Αυτό το αστικό τοπίο επιδρά στην κοινωνική και πολιτική ζωή της πόλης. Οι γειτονιές της Ελευσίνας είναι τόποι συνεύρεσης και επικοινωνίας για τους κατοίκους τους, που επιτρέπουν την ανάπτυξη σχέσεων εμπιστοσύνης και αλληλεγγύης. Τα περισσότερα σπίτια είναι ισόγεια, μονώροφα ή διώροφα και διαθέτουν μικρότερους ή μεγαλύτερους κήπους. Η ενασχόληση με τον κήπο θα μπορούσε να εκληφθεί ως η πρωτογενής σχέση που αναπτύσσει ο άνθρωπος με την ομορφιά, την τέχνη και τον πολιτισμό.

Ο πολιτισμός εκδηλώνεται αρχικά στην προσωπική μας φροντίδα για το άμεσο φυσικό περιβάλλον μας, τον κήπο μας. Εκδηλώνεται στον τρόπο με τον οποίο κάνουμε το σπίτι μας πιο όμορφο, την αυλή μας πιο όμορφη, τη γειτονιά μας και, εντέλει, την πόλη μας πιο όμορφη. Έτσι, σε δεύτερο επίπεδο, η φροντίδα του κήπου ισοδυναμεί με την έκφραση της πολιτικής συμμετοχής του ατόμου στα κοινά της πόλης και την ενεργή παρέμβαση τόσο στην εικόνα όσο και στην ποιότητα ζωής της πόλης. Με βάση τόσο το μυθικό υπόστρωμα όσο και τον αστικό ιστό της σύγχρονης πόλης, δημιουργούμε στις διαφορετικές γειτονιές της Ελευσίνας ένα δίκτυο κήπων-συμβόλων και μοχλών ανάπτυξης της EUphoria. Οι κάτοικοι των γειτονιών εμπλέκονται ενεργά στη διαμόρφωση και διατήρηση των κήπων μέσα από workshops και μαθήματα κηπουρικής. Μέσα από την ιστοσελίδα του 3 προγράμματος, οι κάτοικοι της Ελευσίνας μοιράζονται την εμπειρία τους,καλές πρακτικές και γνώσεις γύρω από την κηπουρική με ανθρώπους απ’όλη την Ευρώπη.

Παράλληλα, οι κήποι λειτουργούν ως «πολιτιστικά κέντρα» της γειτονιάς φιλοξενώντας εκδηλώσεις μικρής κλίμακας διαφόρων ειδών (μουσική,παραστατικές τέχνες, τέχνες λόγου, εικαστικά, γεύση), που δίνουν τη δυνατότητα να βιώσουμε την πολυμορφία του ευρωπαϊκού πολιτισμού μέσα σε μια ατμόσφαιρα παρέας, δηλαδή μια ατμόσφαιρα διαπροσωπικής επαφής και συμμετοχής. Οι κάτοικοι συμμετέχουν ενεργά στην παραγωγή των εκδηλώσεων που φιλοξενούνται στους κήπους. Στόχος μας είναι, μέσα από αυτή τη διαδικασία, να χτίσουμε σχέσεις εμπιστοσύνης, να ενδυναμώσουμε το αίσθημα αλληλεγγύης, να ενισχύσουμε τις πολιτιστικές ικανότητες και το πολιτιστικό κεφάλαιο των κατοίκων και να αναπτύξουμε ένα νέο θεσμό στην πόλη: τα «Πολιτιστικά Συμβούλια Γειτονιάς», οργανώσεις πολιτών που θα πραγματοποιούν πολιτιστικό σχεδιασμό σε επίπεδο γειτονιάς.