Νέα

Photo@ Haris Karoutsos

Η Ευρώπη στο Σπίτι | Europe at Home

04.11.2020

Το διεθνές πρόγραμμα «Europe at home», η Ευρώπη στο σπίτι, στοχεύει στο να ενώσει διαφορετικές ευρωπαϊκές πόλεις μέσα από την τέχνη παρουσιάζοντας εκείνη τη συγκεκριμένη στιγμή που ο καθένας την έζησε «στο σπίτι».

#EuropeAtHome

Η Ελευσίνα (Ελλάδα) και η Clermont-Ferrand (Γαλλία) αποτελούν τις πόλεις που μόλις πρόσφατα υιοθέτησαν το πρόγραμμα “η Ευρώπη στο σπίτι”, καθεμία από τις οποίες επέλεξε ένα φωτογράφο και ένα λογοτέχνη για να παρουσιάσουν την εμπειρία της κοινωνικής απομόνωσης ως συνέπεια της πανδημίας που προκλήθηκε από τον Covid 19. Η Ελευσίνα, έπειτα από πρωτοβουλία της Ελευσίνας Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης συμμετέχει με τον λογοτέχνη Κωνσταντίνο Χ. Λουκόπουλο και τον φωτογράφο Χάρη Καρούτσο ανάμεσα σε 24 πόλεις και 48 καλλιτέχνες.

Αντιμέτωποι με το σενάριο μιας Ευρώπης «στον πάγο», όπου το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της έχει κλειστεί στο σπίτι του, η ομάδα Faro2027, η οποία ήταν υπεύθυνη για την υποβολή της υποψηφιότητας της πόλης Faro (Πορτογαλία) ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2027, αποφάσισε να προσκαλέσει αρκετές άλλες Ευρωπαϊκές πόλεις ώστε να περιγράψει η καθεμία αυτήν την άνευ προηγουμένου εμπειρία της σύγχρονης ιστορίας, μέσα από το φακό ενός φωτογράφου και την πένα ενός λογοτέχνη. Η ανταπόκριση υπήρξε άμεση κι ενθουσιώδης με τις πόλεις να γίνονται ένα και να τονίζουν τις ομοιότητες της Ευρώπης μέσα από τις διαφορές της.

Κάθε πόλη προσκάλεσε ένα φωτογράφο κι ένα καλλιτέχνη και το αποτέλεσμα του κάθε έργου αντικατοπτρίζεται στο https://www.europeathome.eu/, σε μια πλατφόρμα φιλική προς το χρήστη  όπου ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να πλοηγηθεί μέσω χάρτη ή μενού ανά πόλη, φωτογράφο και λογοτέχνη. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει πόλεις που βλέπουν τον πολιτισμό ως ακρογωνιαίο λίθο της ανάπτυξης τους, αρκετές από τις οποίες ανήκουν στην οικογένεια των Πολιτιστικών Πρωτευουσών της Ευρώπης.

Περισσότερα για τους καλλιτέχνες και το έργο

Καλλιτέχνες με διαφορετική καταγωγή, φύλο, ηλικία αλλά και διαφορετικές αφετηρίες, συγγραφείς, δημοσιογράφοι, ακτιβιστές, κριτικοί, καθηγητές, ανθρωπολόγοι, μεταφραστές, εκδότες, καλλιτεχνικοί διευθυντές, μουσικοί, ποιητές, performers, φωτορεπόρτερ, καθηγητές και ανεξάρτητοι φωτογράφοι εγγράφουν τη διαφορετικότητα και την ποικιλομορφία τους στο ίδιο το έργο. Δημιουργούν ένα σύνολο πλούσιο σε ύφος και περιεχόμενο, με πρόζα και ποιήματα, διηγήματα επιστημονικής φαντασίας και κείμενα δράσης, λήψεις πολύχρωμες ή με την τραχύτητα του ασπρόμαυρου. Θέτουν κοινά ερωτήματα για το μέλλον, στέλνουν μηνύματα ελπίδας, μοιράζονται απόψεις για τις πόλεις τους και τη διαφορά μεταξύ σπιτιού (ιδιωτικού) και δημόσιου χώρου και εκφράζουν μια κοινή ανησυχία που συνοψίζεται στο μόττο «Καλλιτέχνες που ξυπνούν σε ένα νέο κόσμο».

https://www.europeathome.eu/

Περισσότερα για τη συμμετοχή της Ελευσίνας

Για τη συμμετοχή της Ελευσίνας στο πρόγραμμα επιλέχθηκαν 10 φωτογραφίες του Χάρη Καρούτσου που δείχνουν την έρημη αλλά και ήρεμη όψη της πόλης με τους ανθρώπους παρόντες ακόμα και πίσω από τις μάσκες, συμπυκνώνοντας με ένα “κλικ” πρωτόγνωρα βιώματα και συναισθήματα των περιόδων του “μένουμε σπίτι”. Παράλληλα, “Η αλοιφή των Ελευσινίων Μυστηρίων” του Κωνσταντίνου Χ.Λουκόπουλου αφηγείται την επίδραση των έκτακτων μέτρων που φέρνει η πανδημία στο χρόνο, το όνειρο, τη σκέψη και την επιθυμία επαναφέροντας στο κείμενο μορφές, τόπους και χαρακτηριστικά της Ελευσίνας, από την Περσεφόνη και το Τελεστήριο των Ελευσινίων Μυστηρίων, έως το λιμανι, τον Άγιο Ζαχαρία και τον Συνοικισμό.