Νέα

Future Retreat

11.05.2019

Για δεύτερη χρονιά, το Διεθνές Θερινό Σχολείο προσκαλεί νέους επαγγελματίες και φοιτητές σχολών αρχιτεκτονικής, ιστορίας και προστασίας πολιτιστικής κληρονομιάς, κοινωνιολογίας και συναφών ειδικοτήτων για να εξερευνήσουν την ιστορική σπουδαιότητα, την πολιτιστική ταυτότητα και την δυνατότητα ανάπτυξης του προγράμματος «the retreat” (απόδραση).

Με τον όρο the retreat (απόδραση) υπονοούμε την αλληλεπίδραση δύο χώρων – εκείνον από τον οποίο προερχόμαστε και εκείνον στον οποίο επιθυμούμε να φτάσουμε. Στο φετινό ΘΕΡΙΝΟ ΣΧΟΛΕΙΟ πρόκειται να επικεντρωθούμε σε αυτήν την ζωτικής σημασίας αλληλεπίδραση ανάμεσα στο ευρύτερο αστικό πλαίσιο της πόλης Kaunas και την πόλη-θέρετρο Kačerginė. Χρησιμοποιώντας την πρακτική των ζωντανών  εργαστηρίων (living labs), σε αυτές τις δύο χωρικές ενότητες, θα εξερευνήσουμε ερωτήματα της ταυτότητας, της μοντερνιστικής κληρονομιάς και πολιτισμικής αξίας και θα προτείνουμε πως η νέα τάση «retreat» (απόδραση) θα μπορέσει να συνυπάρξει με την πόλη στο μέλλον. Μπορούν οι ιστορικές πόλεις θέρετρα να αποτελέσουν  ένα μελλοντικό μοντέλο «retreat» του εικοστού πρώτου αιώνα και μετά;

Πρόγραμμα

Κατά τη διάρκεια του θερινού σχολείου οι συμμετέχοντες θα παρακολουθήσουν εισαγωγικές διαλέξεις και θα κάνουν περίπατο με τους καθηγητές γνωρίζοντας σημεία πολιτιστικής κληρονομιάς με σκοπό να συζητήσουν την φυσική και ιστορική κληρονομιά του θέρετρου Kačerginė  στην ευρύτερη περιοχή της πόλης Κάουνας. Στη συνέχεια θα υπάρξουν εργασίες ανά ομάδες οι οποίες θα αναλύουν τις επιλεγμένες περιπτωσιολογικές μελέτες,  παρέχοντας ιδέες για αρχιτεκτονικά σενάρια στο Kačerginė. Κατόπιν, τα αποτελέσματα των ερευνών θα παρουσιαστούν στο κοινό.

Διαδικασία επιλογής και εγγραφή Οι μεμονωμένοι συμμετέχοντες θα επιλεγούν βάσει επιστολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος και βιογραφικού σημειώματος. Οι επιστολές εκδήλωσης ενδιαφέροντος και το βιογραφικό σημείωμα θα πρέπει να περιορίζονται σε 2 σελίδες (A4) και να υποβάλλονται κατά την διάρκεια της ηλεκτρονικής εγγραφής και πριν από  τις 13 Μαΐου 2019. Η επιλογή των υποψηφίων θα γίνει από τους διοργανωτές και θα ανακοινωθεί στις 17 Μαΐου 2019.

Κόστος συμμετοχής στο Θερινό Σχολείο

Το κόστος συμμετοχής είναι €150. Το κόστος συμμετοχής περιλαμβάνει:

1. Υλικό εργαστηρίου (εκτός του υπολογιστή),
2. Ελεύθερη πρόσβαση σε διαλέξεις, επισκέψεις και περιηγήσεις στο εργαστήριο,
3. Πιστοποιητικό συμμετοχής,
4. Διαμονή και φαγητό.

Τα έξοδα ταξιδιού και τα εισιτήρια δεν καλύπτονται.

Τόπος και ημερομηνίες

17-22 Ιουνίου 2019, Kaunas-Kačerginė

Υπεύθυνοι επικοινωνίας

Viltė Migonytė-Petrulienė: vilte@kaunas2022.eu
Žilvinas Rinkšelis: zilvinas@kaunas2022.eu

Διοργανωτές

“Kaunas 2022”, “Σχολή Αρχιτεκτονικής Bartlett” (Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο), “Γραφείο De Architectura” (Kaunas), KTU Σχολή Πολιτικών Μηχανικών και Αρχιτεκτονικής (Kaunas), Ερευνητικό Κέντρο Αρχιτεκτονικής και Πολεοδομίας (Kaunas)

Περισσότερες πληροφορίες και εγγραφήhttps://mokykla.modernizmasateiciai.lt/en